Stavros se nalazi u opštini Rentina na 70km od Soluna i pripada Solunskoj regiji. Smešten u zalivu Strimonikos, a u podnožju planine Holomontas, Stavros godinama privlači turste iz celog sveta. Duga i široka peščana plaža, podeljena na dva dela, na plažu kod parka Platana i na gradsku plažu novog dela Stavrosa, kao i plitko i toplo more, odličan su izbor za porodično letovanje. Mnoštvo prodavnica, tavreni, velikih super marketa, uredjeno šetalište, dosta zabave za decu i odrasle, pored predivne plaže i more, Stavros svrstavaju u jednu od najpopularnijih destinacija za letovanje.   ☀

Istorijat Stavrosa

Stavros se nalazi 70 km jugoistočno od Soluna ,u zalivu Strimonikos (grcki naziv) ili Strumski zaliv, koji je deo egeskog mora tacnije njegovog severnog dela. Zaliv se priža izmedju obale istočne egejske Makedonije, zapadne obale ostrva Tasos i istočne obale Halkidikija. Na jugu se zaliv široko otvara ka otvorenom moru, dok se u severnom delu završava ušćem reke Strume ili Strimon. Inače zaliv je dobio ime po reci Strumi koja se uliva u zaliv.

1383 god. područije Kavale su zauzele Osmanlije, koji ovde ostaju sledećih 5 vekova. Tokom 20. Veka u ovom području desile su se znatne promene 1912.god Prvim balkanski ratom dotada tursko područje postaje deo savremene Grčke, ali je več sledeće godine 1913. Bilo pod kratkom bugarskom okupacijom, a zatim je vraćen Grčkoj. Posle toga usled grčko –turskog rata 1922-23, doslo je do iseljavalja Turaka i doseljavanja grka iz Male Azije .Ovo je dovelo do velikih promena u strukturi stanovništva i ono je posle ovih dešavanja postalo homogeno, isključivo grčko.

Od 60 godina, prirodne lepote regiona , zelena brda i prelepe plaze predstavljale su atrakciju za turiste i Stavros tranformisali u jedno od najpoznatijh odmarališta u regiji Makedonija

Danas ovo staro selo izbeglica Katirlionton postalo je turisticki centar sa modernom turistickom infrastrukturom , hotelima i svim potrebnim sadrzajem za boravak.

Ovim regionom dominira planina Holomontas, u čijem se podnožju se nalazi Stavros, koja ima nekoliko vrhova, na njima jos uvek postoje ostaci vizantiskih dvoraca i manstira. Pored stabala kestena bilo je i maslina , i ovo je retka pojava da rastu u istoj nadmorskoj visini.

Mesto ima blagu klimu, umerenu i zdravu. Leti duva severni osvešavajući vetar, dok južni vetar duva na jesen sa mnogo kiše.

Crkva gornjeg Stavrosa, Sv. Dimitrije sastoji se iz tri bazilike iz 19 veka, sa modernim freskama i ponekim tragovima slika koje su preživele iz 1842 godine. U jugozapadnom delu hrama nalazi se višesprtni toranj iz 1807 godine . Iza crkve je obnovljena kosturnica sagrađena 1702 god.

Oznake: Stavros,, stavrosapartmani

Vile u Stavrosu

Ponude

Pratite nas

 

TA Bay Travel d.o.o.

Lomina 5,TC “Zeleni venac” I sprat-lokal 17 Beograd
Telefon: +381 11 262-38-47; +381 11 262-80-25
Fax: +381 11 262-38-47
Mob: +381 64 647 33 75; +381 64 647 33 77

Radno vreme:
Radni dan: od 09 do 19h
Subota: od 09 do 15h
Nedelja: neradni dan

E-mail: baytraveldoo@gmail.com

logo