Grčka  Stavros apartmani 2018 • Grčka apartmani 2018 • Nea Vrasna apartmani • Crna Gora apartmanski smeštaj  ☀ Za vas, svake sedmice izdvajamo kvalitetan a povoljan apartmanski smeštaj! Odlučite se za odmor u najpovoljnijem apartmanskom smeštaju u Grčkoj • Pogledajte našu ponudu za letovanje u apartmanskom smeštaju • Apartmani Grčka

Letovanje Grčka, Grčka apartmani, Stavros Apartmani, Evia apartmani | Bay Travel Beograd

Leto 2018

Grčka, najjužnija zemlja balkanskog poluostrva,i predstavlja prirodni kopneni most izmedju Evrope i Male Azija. Zemlja bogate istorije i burne prošlosti danas ima oko 11 miliona stanovnika. Pored kontinentalnog dela Grčka obuhvata i preko 1400 ostrva. Obala je jako razudjena i sa dužinom od 13.676km Grčka je na 11. mestu na svetu. Grčka izlazi na Egejsko , Jonsko i Mediteransko more. Severni deo Grčke je jedan od popularnijih delova za letovanje naših turista, obuhvataju ga sledeće regije: Halkidiki, Solunska regija, Olimpska regija kao i ostrva Krf, Tasos.
U regiji Halkidikija od popularnijih mesta za letnji odmor i porodična letovanja izdvajuju se sledeća mesta: na prvom prstu Kasandri, su Hanioti, Pefkohori, Polihrono, Afitos, Kalitea, kao i na drugom prstu Sitoniji, Neos Maramaras, Sarti, Nikiti...
Od mesta koja pripadaju Solunskoj regiji za porodični odmor izdvajaju se Stavros, Nea Vrasna, Asprovalta, koji zbog svojih dugih, peščanih plaža i toplog i plitkog mora svake godine privlače sve više turista.
Ispod planine bogova Olimpa, poslednjih godina intezivno se turistički razvijaju mesta Olimpske regije, kao što su Paralia, Leptokaria, Olimpic beach, Platamon, Nei Pori... Svojim prirodnim lepotama, dugim plažama, toplim i kristalno čistim morem, kao i mestima za razvijenom turističkom infrastrukturom Grčka je poslednjih godina postala jedna od vodećih destinacija za letovanje naših turista

Noćni provod u Stavrosu

Iako važi za mirno porodično letovalište,ekstazi club
Stavros pruža i mogućnost noćne zabave u lokalnim beach barovima,
koji se u večernjim satima pretvaraju u disco club-ove                                                                                                                                                    
Jedan od njih je i bech bar Ekstazi koji se nalazi u Platanama.

 

 

 

 

Club Ekstazi svojim posetiocima pruža dobru zabavu, klub ekstazi 2uz zvuke grčke i srpske muzike,
lokalnih di džejeva i muzičkih bendova.
Dobra zabava uz povoljene cene piće učiniće Vaš boravak 
u Stavrosu i clubu Ekstazi, nezaboravnim.                             

View the embedded image gallery online at:
http://www.bay-travel.rs/leto-2018.html#sigProId5b00772de7

 

Letovanje u Stavrosu sa malom bebom i decom

Jedna od destinacija u Grčkoj koja je popularna medju porodicama sa decom, je svakako Stavros.

stavros 1Njegov geografski položaj, blizina velikih centara kao što su gradovi Solun, Kavala, Drama, povoljna klima, toplo i plitko more, planinski vazduh koji se spušta sa planine Holomontas u čijem je podnožju smešten Stavros, učinilo je da  Stavros postane omiljeno letovalište porodica sa decom i bebama.

Dugačka peščana plaža koja se pruža duž čitavog mesta, daje dovoljno prostora za uživanje svakog njenog posetioca. Plaža se deli na dva dela levo i desno od mola-malog pristaništa ribarskih brodova-. Desno od mola se nalazi plaža u parku Platana, ili Platania, a levo gradska plaža centralnog i novog dela Stavrosa.

Plaža Platania je jedna od najpopularnih plaža, jer se nalazi u parku platana, i pruža prirodni hlad u toku vrelih letnjih dana. U samom parku se nalazi i četiri beach bara kao što su Aktio, Kozi i Ekstazi.

Pored lepo uredjenih bech barova u samom parku pronaći ćete i uredjeni i ogradjeni park za decu sa ljuljaškama, toboganom i klackalicama. Za ljubitelje prirode i boravka u njoj, takodje se u okviru parka mogu naći i drvene klupe i sto, za piknik u prirodi sa najmladjima.
plaza plataniKako je samo mesto jedno od omiljenih letovališta porodica sa decom, u njemu možete naći brojne sadržaje sa najmladje.

U večernjim satima za zabavu za najmladje se pobrinuo luna park koji se nalazi u samom centru Stavros -a. Pruža mogućnost zabave na raznim vrteške i vozićima.

Takodje za one koji žele malo da obidju Stavros, to mogu učiniti i simpatičnim vozićem koji kruži oko Stavrosa i vozi do jednog od simbola Stavros -a, njegovog vidikovca.

Sam centar Stavrosa je bogati mnogobrojnim prodavnicama, restoranima i tavernama.
U zoni šetališta nalaze se sa jedne strane prodavnice sa raznovrsnom robom a sa druge moderni i tradiconalni restorani i taverne. Nekoliko restorana u svom sastavu imaju i moderne igraonice za decu.

U samom centru uz šetalište nalazi se i park sa prelepom fontanom, i ogradjenim igralištem za decu.

View the embedded image gallery online at:
http://www.bay-travel.rs/leto-2018.html#sigProId83dd3ba888


Za sve one koji su ljubitelji šetnje, popodnevne i večernje sate možete iskoristiti za obilazak jednog od najlepših delova Stavrosa, njegovog starog dela ili Starog Stavrosa, VIDIKOVCA, odakle se pruža prelep pogled na čitav grad i zaliv Strimonikos. Odmoriti se u restoranu koji se tu nalazi i uživati uz zvuke tradicionalne grčke muzike i lokalnih specijaliteta.

U Stavrosu se nalazi i nekoliko lekarskih ordinacija, kao što su lekari opšte prakse, pedijatar, stomatolog, i njihove usluge pokriva polisa medjunarodnog zdravstvenog osiguranja, koju preporučujemo da uzmete pre polaska na letovanje.

Hitna pomoć se nalazi na 20 km od Stavrosa, a prva bolnica u Solunu.

Za veće nabavke i kupovine u Stavrosu se nalazi i dva velika supermarketa u samom centru i pri ulasku u Stavros, i mnogobrojnih manjih supermarketa, a Lidl se nalazi na 2 km od Stavrosa prema mestu Vrasna Paralia.
Pijačni dan je četvrtak i pijaca se nalazi u ulici u starom delu Stavrosa, koja vodi do vidikovca.

Boravak u Stavrosu se može obogatiti i posetom jednog od lokaliteta u okviru izleta
Preporučujemo:

SLIKA KAFKANAS

 • izlet Piratski dan: jedan od popularnih izleta, koji sadrži vožnju brodom do pustog ostrva Kavkanas, kupanje i uživanje na peščanoj plaži i tirkizom plavom moru, u okviru izleta je i kapetanov ručak, muzika sa broda i dobra zabava.
 • zatim možete obići Solun i njegove znamenitosti: kao što je crkva Sv. Dimitrija, srpsko groblje Zejtinlik, i obići glavne ulice Soluna za šoping.
 • posetiti Kavalu i obići ostrvo Tasos, upoznati se sa istorijom Olimpijade i arhiološkim nalazištem rodnog mesta Aristotela,
 • videti lepote Svete Gore u okviru krstarenja oko Atosa i itd...

 

Izleti u Stavrosu

Boravkom u Stavrosu možete posetiti neki od navedenih izleta:

 

KAVALA –TASOS -
Prva stanica je grad Kavala, glavna luka gradova severne Grčke, koji je dobio svest Evropljanina, zahvaljujući apostolu Pavlu, u doba širenja hrišćanstva u kontinentalnoj Evropi.
U obilasku Kavale, obilazimo Imaret, rodnu kuću Mehmeda sultana Alije, zatim se ide u šetnju do akvadukta, čiji zidovi se ponosno izdižu iznad grada.
U slobodno vreme možete da vidite oko sobe tradicionalne grčke radnje koje nekoliko decenija opisuju kompletnu atmosferu grada.
Od Kavale zatim nastavljamo put autobusom do luke Keramoti iz koje trajektom dolazimo do glavnog grada ostrva Tasos. Glavni grad Limenas je ujedno i najveća luka ostrva. Uz obilazak grada čuće te informacije o lokalnom antičkom teatru, zatim obilazak hrama boga Posejdona, Hermova vrata.
Sa vrha ćete imati divan pogled na antičku luku koja je ispod nivoa mora.
Slobodno vreme možete da provedete na jednoj od najlepših plaža ostrva ili u šetnji glavnom ulicom grada.
U dogovoreno vreme se nalazimo u luci iz koje idemo do grada Keramoti, gde će nas autobus već čekati i predveče se vraćamo u letovalište.

SOLUN – OBILAZAK ZNAMENITOSTI GRADA-
Prva stanica po ulasku u grad Solun biće Zejtinlik, odnosno SRPSKO VOJNIĆKO GROBLJE, zatim se odlazi do crkve Sv. Dimitrija odakle se spuštamo do velike antičke Agore i obilazak završavamo na Aristotelovom trgu.Posle toga imate slobodno vreme do polaska ka odmaralištu.

WATERLAND (AQUA PARK)-
Prijatno rekreativni program, koji takodje nudi mnogo zabave „u vodenom svetu”. Aqua park se nalazi na oko 20km od grada Soluna i predstavlja najveći vodeni park u severnoj Grčkoj. Površina parka je oko 150 hiljada hektara.
Oko bazena, tobogana i lepih egzotičnih biljaka, takodje Vas čekaju različite atrakcije, kafeterije sa brzom hranom i kafići. Pored cene autobuske usluge takodje je uključena ulaznica, ležaljke i suncobrani. Povratak u popodnevnim satima.

ATOS –
Treći prst poluostrva Halkidiki, Atos, predstavlja Svetu goru. Kreće se ujutru do Uranopolisa, na putu stajemo na arheološki lokalitet, Stagira, rodno selo filozofa Aristotela. Uživaćete u prekrasnom pogledu na plažu Olimpijada koja je dobila ime po majci Aleksandra Makedonskog, posle izvesnog vremena nastavljamo put do grada Uranopolis gde se ukrcavamo na turistički brod i krećemo na krstarenje i obilazak Atosa. Udaljenost koja je dozvoljena je 500m od obale, na brodu ćete čuti detaljne informacije o manastirima tokom tri sata prekrasnog krstarenja.Po povratku u grad Uranopolis imaćete slobodno vreme koje možete iskoristiti za kupovinu ili šetnju.U povratku svraćamo do manastira Kakovo, jedan od metoha Hilandara, gde je pristup dozvoljen i ženama.

JEDAN OD NAJLEPŠIH IZLETA U OVOJ PONUDI – GUSARSKI DAN-OSTRVO KAVKANAS
Iz luke Stavros ukrcavanje na turistički brod Makedon i plovidbom oko sat vremena stižemo na prekrasno pusto ostrvo KAVKANAS. Ostrvo nazivaju i ostrvo galebova sa prelepim peščanim plažama i posebnim egzotičnim ambijentom. Po pristanku na jednu od plaža dobićete suncobrane i uz muziku sa broda uživaćete u lepotama kupanja u tirkiznom plavom moru. Oko 12:30h poslužuje se kapetanov ručak.

FILIPI-DRAMA- ALISTRATI
Istorija ovog grada Filipi, potiče još od 360 g.p.n.e. Prvo ime grada bilo je Krinides, ali nakon dolaska Filipa II , oca Aleksandra Velikog, grad dobija ime Filipi. Nakon bitke kod grada Filipi, 42 g.p.n.e. ovaj grad postaje rimska kolonija. 49 g.p.n.e.apostol Pavle je sagradio prvu crkvu u Evropi baš u ovom gradu. Posetićemo i veoma poznatu crkvu Sv. Lidija koja se nalazi nedaleko od reke Zigakti, u kojoj je Sv. Pavle krstio ljude. Zbog toga je Grci danas nazivaju Grčka reka „Jordan”.
Nastavljamo put do grada Drama, u veoma poznati park koji se nalazi u centru grada, Sv. Barbara. Jedan od najlepših parkova na Balkanu sa jezerima, rekama i drevnim mostovima. Takodje možete obići veliki bazar i probati tradicionalnu hranu iz tih krajeva.
Nakon toga nastavljamo put do pećine Alistrati, gde možete videti jednu od najlepših pećina sa retkim netaknutim stalaktitima i stalagnitima.

OLIMPIJADA
Najlepše plaže kontinentalne Grčke, nalaze se svega 17km od mesta Stavros, nedaleko od Aristotelovog rodnog mesta Stagire. Peščane plaže sa belim peskom i kristalnim čistim morem. U sklopu plaže se nalaze kafići sa suncobranima i ležaljkama, mesto koje bi svakako trebalo posetiti.

SOLUN SHOPING TURA
Polazaku u ranim jutarnji časovima za Solun gde prvo odlazimo do fabrike kože u kojoj možete pazariti po najpovljnijim cenama u gradu, nakon toga autobus će Vas ostaviti kod Bele kule (centar Soluna), gde imate 4 sata slobodnog vremena za uživanje i ragledanje Soluna. U dogovoreno vreme se nalazimo na mestu gde Vas je autobus ostavio zatim idemo u shoping centar Cosmos, jedan od najvećih mol-ova u celoj Grčkoj. Tu se zadržavamo tri sata nakon čega se vraćamo u naše letovalište.

Istorijat Stavrosa

Stavros se nalazi 70 km jugoistočno od Soluna ,u zalivu Strimonikos (grcki naziv) ili Strumski zaliv, koji je deo egeskog mora tacnije njegovog severnog dela. Zaliv se priža izmedju obale istočne egejske Makedonije, zapadne obale ostrva Tasos i istočne obale Halkidikija. Na jugu se zaliv široko otvara ka otvorenom moru, dok se u severnom delu završava ušćem reke Strume ili Strimon. Inače zaliv je dobio ime po reci Strumi koja se uliva u zaliv.

1383 god. područije Kavale su zauzele Osmanlije, koji ovde ostaju sledećih 5 vekova. Tokom 20. Veka u ovom području desile su se znatne promene 1912.god Prvim balkanski ratom dotada tursko područje postaje deo savremene Grčke, ali je več sledeće godine 1913. Bilo pod kratkom bugarskom okupacijom, a zatim je vraćen Grčkoj. Posle toga usled grčko –turskog rata 1922-23, doslo je do iseljavalja Turaka i doseljavanja grka iz Male Azije .Ovo je dovelo do velikih promena u strukturi stanovništva i ono je posle ovih dešavanja postalo homogeno, isključivo grčko.

Od 60 godina, prirodne lepote regiona , zelena brda i prelepe plaze predstavljale su atrakciju za turiste i Stavros tranformisali u jedno od najpoznatijh odmarališta u regiji Makedonija

Danas ovo staro selo izbeglica Katirlionton postalo je turisticki centar sa modernom turistickom infrastrukturom , hotelima i svim potrebnim sadrzajem za boravak.

Ovim regionom dominira planina Holomontas, u čijem se podnožju se nalazi Stavros, koja ima nekoliko vrhova, na njima jos uvek postoje ostaci vizantiskih dvoraca i manstira. Pored stabala kestena bilo je i maslina , i ovo je retka pojava da rastu u istoj nadmorskoj visini.

Mesto ima blagu klimu, umerenu i zdravu. Leti duva severni osvešavajući vetar, dok južni vetar duva na jesen sa mnogo kiše.

Crkva gornjeg Stavrosa, Sv. Dimitrije sastoji se iz tri bazilike iz 19 veka, sa modernim freskama i ponekim tragovima slika koje su preživele iz 1842 godine. U jugozapadnom delu hrama nalazi se višesprtni toranj iz 1807 godine . Iza crkve je obnovljena kosturnica sagrađena 1702 god.

Više o Neos Pirgosu

neos pirgos 12Neos Pyrgos- centar ovog mesta je uz plažu, koja se prostire dužinim celog mesta, na glavnoj ulici koja je paralelna sa plažom nalaze se apoteka, pekara, poslastičarnica, 4-5 restorana,taverne, dva velika supermarketa, dva manja marketa, suvernirica, takodje se na plaži nalaze i tereni za odbojku, košarku, a u šumi kraj plaže se nalazi i dečiji park. U Neos Pyrgosu se nalazi jedna diskoteka-klub koji je nadaleko poznat i zove se Bazar koji radi vikendom.
Na kilometar od Neos Pirgosa ili 20 minuta lagane šetnje se nalazi mesto Orei, malo turističko mesto sa uredjenim šetalištem duž plaže gde se nalaze brojene taverne. U samom mestu se nalazi i statua bika pronadjena u moru koja potiče iz 290-280 g.p.n.e.

Na 10 –ak kilometra od Neos Pyrgosa nalazi se Istea glavni grad severne Evije.Za veći shoping pored pijace koja se održava svakog ponedeljka nalazi se i market Lidl, i u samom gradu se nalazi nekoliko butika sa obućom i odećom.

Od 01.-07.09 se odrzava vašar u Isteji. U okolini Isteje se nalaze dve interesantne plaže Kanatadika i Cokaiti, koju mogu obići turisti koji su došli sopstvenim prevozom.

Pored Neos Pyrgosa se nalazi (malo pre Neos Pyrgosa kada se ide od Agiokambosa) plaža Nisiotisa.

Takodje na zapadnoj stranu ostrva se nalaze i plaže Agios Nikolaos pored Edipsosa, Ilia ( posle Edipsosa ako se krene prema centralnom delu ostrva) zatim Kavos, Lihadonisia i druge... U samom mestu postoji i rent a car agencija gde možete iznajmiti: bicikl, skuter ili automobul. Lokalni autobusi prolaze kroz Neos Pyrgos tako da se lako može doći do Istie i Edipsosa.

Iz Neos Pyrgosa možete organizovano posetiti i neke od sledećih izleta:

 • Atina
 • Vulkanska ostrva-LIHADONISIAS
 • Skiatos
 • Severna Evia

 

 

Više o Pefkiju

Pefki se nalazi na severnom delu ostrva Evia preko puta ostrva Skiatos i planinskog masiva Pilion. Mirno ribarsko mesto sa šljunkovito-peščanom plažom koja se pruža oko 4km duž celog mesta i kristalno čistim morem. Samo mesto je okruženo zelenilom , gde najviše dominiraju četinari. Plaža je odvojena od grada širokim šetalištem na kome se nalaze taverne, restorani, kafići, barovi, prodavnice i supermarketi. Noćni život uz grčku muziku i lokalne specijalitete, upotpuniće vaš boravak. Pefki pruža mogućnost izleta, kopnom ili morem, a neki od njih su:poseta banji Edipsos, jednodnevni izlet do Atine, plovidba brodom do Skiatosa, poseta manastirima i itd...Pefki je idealan za one koji žele da uživaju u čistom i mirnom moru, lokalnim morskim specijalitetima i mirnom porodičnom odmoru.

Sam centar mesta Pefkija je kod pristaništa tj. luke. Ispred luke u toku letnjih meseci se nalazi pijaca. Lokalno stanovništvo prodaje voće, povrće, masline, vino, med... Preko puta luke se prodaje sveža riba, a cene se kreću od 3,4 evra pa na više (po kilogramu). U okolini oko luke se nalaze i pecaroši pa ribu možete kupiti i od njih.

Plaža je odvojena ulicom i šetalištem na kome se nalaze sve taverne, marketi i pekare u Pefkiju.

Postoje dve picerije Kavo Doro i La Bene, gde imate izbor izmedju najpovoljnije i najbolje.( u svom meniju imaju pice, testenine, salete, gde preporučuju Cezar salatu)
Pored picerija se nalaze i brojni restorani: Akri, Akrotalasia, Kapetanios, Gri Gri, Ostria, gde se cene kreću od 5evra po porciji pa na više. Takodje se na šetalištu nalaze i dve pekare, velika pekara Kiriakou koja se nalazi nekih 150m od luke, i druga manja preko puta luke (pekara i poslastičarnica). Od kafića su najpopularniji Kaviros, En Legko (Akrotiri), Kozi, Figias...

U Pefkiju se nalaze tri dobro opremnjena marketa, a za povoljniju kupovinu preporučujemo Lidl koji se nalazi u mestu Istiea (oko 10km od Pefkija). Do Lidla voze lokalni autobusi (u toku leta red vožnje je istaknut ispred agencije Pefki Travel-a).U Istei se nalazi i nešto veća pijaca u odnosu na Pefki i tamo se može pazariti riba, masline, voće, povrće, obuća, odeća. Održava se samo ponedeljkom.

Doktor se nalazi u samom mestu i pokriva sva medjunarodna putna osiguranja, dok se veća ambulanta nalazi u Istiei a bolnica u Halkidi.

Za veći shoping preporučujemo Atinu ili Skiatos, jer se u Pefkiju nalaze dva do tri butika po i sam izbor nije veliki. Banke i pošte se nalaze u Istie. U samom mestu postoji i rent a car agencija gde možete iznajmiti: bicikl, skuter ili automobul. Iz Pefkija možete organizovano posetiti i neke od sledećih izleta:

 • Atina
 • Vulkanska ostrva-LIHADONISIAS
 • Skiatos
 • Severna Evia

Šta posetiti u Neos Pirgosu i Pefkiju

Plaže i mesta koje treba posetiti:

Prilikom Vašeg boravka na ostvru Evia, bilo da ste smešteni u Neos Pirgosu ili Pefkiju možemo Vam preporučiti da posetite sledeća mesta i plaže i tako upotpunite Vaš boravak na ovom ostrvu.

1.lokalnim autobusom ili organizovanim izletom može se otići do najpopularnije plaze na ostrvu: Elinika, divlja peščana plaža sa kristalnim morem, naša preporuka je da iznajmite mali brod ili da otplivate do malog ostrva Agios Nikolaos i posetite crkvu, i posle uz večeru u Pardiso taverni uživajte u prelepoj panorami.

2. Odvojiti jedan dan da odete i posetite plažu Vasilika i opustite se na pesku ili u jednoj od taverni koje se nalaze uz more.

3.Adrenalin možete pronaći na plaži Agia Anna, gde možete uživati u paraglajdingu, surfovanju i drugim morskim sportovima.

4.Za one koji žele zabavu na plaži, preporučujemo plažu Kanatadika, udaljena oko 17 km od Pefkija. Na njoj se nalaze mnoštvo beach barova gde možete uzivati u ukusnim koktelima i dobroj muzici (di džej).

5. Jedan dan Vaseg boravka možete odvojiti da posetite termalne vode Edipsosa, gde se možete opustiti u prirodnim bazenima sa termalnom i morskom vodom.

6. Možete posetiti i piratsko selo Gialtra i opustiti se na jednoj od mirnih plaža u blizini. Naša preporuka je Porto Pefko Beach sa peščanom plažom i hladovinom od borova.

7.Posetite Osios David -manastir i setnjom kroz šumu dodjite do vodopada Drimona.

8. Možete iznajmiti automobil ili bicikl i uskim putem prema plaži otkrijte jedan od najlepših manjih zaliva koji se nalaze duž cele Evije, naša preporuka je Koutsoubri Beach, udaljena oko 10km od Pefkija.

9.Za one koji vole šetnje i svež vazduh, preporučujemo Meghalos Platanos-veliki platan, 600 godina star, 23m visok i prečnika 5,5m., nalazi se 10 km od Prokopi sela. Tokom leta, unutar ovog ogromnog drveta je mali samoposlužujući kafić gde možete probati ukusnu grčku kafu.

10. Samo 4 km od Pefkija na obližnjem brdu, mozete otkriti mali vodopad koji će Vas rashladiti u toplim letnjim danima. Do vodopada se stiže kroz borovu šumu, a sa brda se pruža prelepa panorama na Pefki, Pilion. Nasa preporuka: u selu Gerakju možete kupiti domaći origano koji će dati vašoj hrani poseban ukus.

11.Lokalnim autobusom možete otići do Agriovotano sela i uzivati u pogledu na more sa balkona koji je kralj Herhes koristio za gledanje bitke kod Artemisiosa.

12.Za one koji su u potrazi za opuštajućim danom, preporučujemo da dan provedete u Termal Sylla Spa hotelu i uzivate i unutrasnjim i spoljašnjim bazenima i tretmanima u termalnoj vodi.

13.Šetnjom možete otići do malog tradicionalnog sela u blizini: Artemision i Asiminio i uzivati u dobroj rakiji sa mezom. Selo Artemisio je poznato po tome što se na njegovom području odigrala bitka 480g.p.ne. izmedju Persijanaca i Grka.

14. Posetite Drosini kule u Gouves i poslušajte staru priču o ovoj gradjevini.

evia mapa

Za više informacija o Pefkiju, kliknite ovde.

 

Vodič za letovanje - Neos Pirgos i Pefki

Evia

Drugo po veličini ostrvo u Grčkoj i treće u istočnom mediteranu, prostire se uz obalu Beotije i Atike, od severnih Sporada pa do ostrva Andros u blizini Kiklada, dužina ostrva je 180km, širina od 5-50 km. Ostrvo je od poznatog letovališta Paralija udaljeno oko 150km južno. Evia se nalazi na jednom od najvažnijih pomorskih puteva Sredozemlja.
Povoljni klimatski uslovi , bogata flora i fauna, prelepe plaže i termalni izvori čine Eviju jednom od najpopularnijih destinacija medju Grcima.Evija je takodje ostvro koje je bogato arhiološkim nalazištima , manastirima i tradicionalnim grčkim selima. Čitavo ostrvo je prekriveno šumama i maslinjacima. Bogostvo ove regije doprinosi i ribarska flota, koja se smatra najrazvijenijom i najboljom u Grčkoj. Ostrvo Evia je u poslednjih nekoliko godina postalo poznato kao nova turistička destinacija sa nepromenjenim prirodnim okruženjem. Ostrvo sa svojim letovalištima pruža velike mogućnosti odmora i zabave.

Neos Pyrgos

neos pirgos 91Prelepo turističko mesto za odmor sa kristalno čistim more, plažom koja se prostire duž celog mesta, borovom šumom i maslinjacima. Nalazi se na severnom delu ostrva Evia na samo 10-ak km od dva najveća grada na ostvru, Istea i Edipsos i na kilometar udaljeno od mesta Oreoi. Neos Pirgos pruža idealne uslovima kako za porodični odmor, tako i za odmor i zabavu za mlade. Duž plaže se nalaze nekoliko taverni gde možete uživati u tradicionalnim specijalitetima, svežoj ribi i morskim plodovima, takodje se na plaži nalaze beach barovi sa ležaljkama i suncobranima. U samom mestu se nalaze supermarketi, apoteka, suvenirnica, pekara, poslastičarnica, park za decu, tereni za odbojku, košarku, fudbal , itd. što ovo mesto čini idealno za odmor i rekreaciju.

 

 

Pefki

se nalazi na severnom delu ostrva Evia preko puta ostrva Skiatos i planinskog masiva Pilion. Mirno ribarsko mesto sa šljunkovito-peščanom plažom koja se pruža oko 4km duž celog mesta i kristalno čistim morem. Samo mesto je okruženo zelenilom , gde najviše dominiraju četinari. Plaža je odvojena od grada širokim šetalištem na kome se nalaze taverne, restorani, kafići, barovi, prodavnice i supermarketi. Noćni život uz grčku muziku i lokalne specijalitete, upotpuniće vaš boravak. Pefki pruža mogućnost izleta, kopnom ili morem, a neki od njih su:poseta banji Edipsos, jednodnevni izlet do Atine, plovidba brodom do Skiatosa, poseta manastirima i itd...Pefki je idealan za one koji žele da uživaju u čistom i mirnom moru, lokalnim morskim specijalitetima i mirnom porodičnom odmoru.

Plaže i mesta koje treba posetiti:

Prilikom Vašeg boravka na ostvru Evia, bilo da ste smešteni u Neos Pirgosu ili Pefkiju možemo Vam preporučiti da posetite sledeća mesta i plaže i tako upotpunite Vaš boravak na ovom ostrvu.

1.lokalnim autobusom ili organizovanim izletom može se otići do najpopularnije plaze na ostrvu: Elinika, divlja peščana plaža sa kristalnim morem, naša preporuka je da iznajmite mali brod ili da otplivate do malog ostrva Agios Nikolaos i posetite crkvu, i posle uz večeru u Pardiso taverni uživajte u prelepoj panorami.

2. Odvojiti jedan dan da odete i posetite plažu Vasilika i opustite se na pesku ili u jednoj od taverni koje se nalaze uz more.

3.Adrenalin možete pronaći na plaži Agia Anna, gde možete uživati u paraglajdingu, surfovanju i drugim morskim sportovima.

4.Za one koji žele zabavu na plaži, preporučujemo plažu Kanatadika, udaljena oko 17 km od Pefkija. Na njoj se nalaze mnoštvo beach barova gde možete uzivati u ukusnim koktelima i dobroj muzici (di džej).

5. Jedan dan Vaseg boravka možete odvojiti da posetite termalne vode Edipsosa, gde se možete opustiti u prirodnim bazenima sa termalnom i morskom vodom.

6. Možete posetiti i piratsko selo Gialtra i opustiti se na jednoj od mirnih plaža u blizini. Naša preporuka je Porto Pefko Beach sa peščanom plažom i hladovinom od borova.

7.Posetite Osios David -manastir i setnjom kroz šumu dodjite do vodopada Drimona.

8. Možete iznajmiti automobil ili bicikl i uskim putem prema plaži otkrijte jedan od najlepših manjih zaliva koji se nalaze duž cele Evije, naša preporuka je Koutsoubri Beach, udaljena oko 10km od Pefkija.

9.Za one koji vole šetnje i svež vazduh, preporučujemo Meghalos Platanos-veliki platan, 600 godina star, 23m visok i prečnika 5,5m., nalazi se 10 km od Prokopi sela. Tokom leta, unutar ovog ogromnog drveta je mali samoposlužujući kafić gde možete probati ukusnu grčku kafu.

10. Samo 4 km od Pefkija na obližnjem brdu, mozete otkriti mali vodopad koji će Vas rashladiti u toplim letnjim danima. Do vodopada se stiže kroz borovu šumu, a sa brda se pruža prelepa panorama na Pefki, Pilion. Nasa preporuka: u selu Gerakju možete kupiti domaći origano koji će dati vašoj hrani poseban ukus.

11.Lokalnim autobusom možete otići do Agriovotano sela i uzivati u pogledu na more sa balkona koji je kralj Herhes koristio za gledanje bitke kod Artemisiosa.

12.Za one koji su u potrazi za opuštajućim danom, preporučujemo da dan provedete u Termal Sylla Spa hotelu i uzivate i unutrasnjim i spoljašnjim bazenima i tretmanima u termalnoj vodi.

13.Šetnjom možete otići do malog tradicionalnog sela u blizini: Artemision i Asiminio i uzivati u dobroj rakiji sa mezom. Selo Artemisio je poznato po tome što se na njegovom području odigrala bitka 480g.p.ne. izmedju Persijanaca i Grka.

14. Posetite Drosini kule u Gouves i poslušajte staru priču o ovoj gradjevini.

Dok boravite na ostrvu Evia možete organizovano posetiti i neke od ponuđenih izleta:

 

evia mapa

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza Stavros:

(Solun je blizu Stavrosa)

Najbliže mesto

Vremenska prognoza Neos Pirgos i Pefki:

(Volos je velika luka u blizini)

Najbliže mesto

Najbliže mesto

 • 1
 • 2

Ponude

Pratite nas

 

TA Bay Travel d.o.o.

Lomina 5,TC “Zeleni venac” I sprat-lokal 17 Beograd
Telefon: +381 11 262-38-47; +381 11 262-80-25
Fax: +381 11 262-38-47
Mob: +381 64 647 33 75; +381 64 647 33 77

Radno vreme:
Radni dan: od 09 do 19h
Subota: od 09 do 15h
Nedelja: neradni dan

E-mail: baytraveldoo@gmail.com

logo